Založ si blog

Zhromaždenie proti prejazdu vojenskej kolóny a cielené mlčanie médií

 

Vo štvrtok 10. septembra 2015 sa na Hviezdoslavovom námestí uskutočnilo verejné zhromaždenie za mier a proti prejazdu kolóny vojenskej techniky NATO. Na zhromaždení sa zúčastnilo asi 400 ľudí, ktorí podporovali ciele zhromaždenia. V médiách sa zhromaždeniu nevenovala takmer žiadna pozornosť, to však nie je vzhľadom na povahu väčšiny slovenských médií príliš prekvapujúce.

Žiaľ, slovenské médiá sú také aké sú: keď sa niekde vo svete, napr. v Moskve, objaví malá demonštrácia proti tamojšiemu režimu, tak sú toho plné noviny, ale keď sa v centre Bratislavy objaví 400 ľudí a vyzývajú na mier a proti vojenskej kolóne, tak to v médiách neodznie. Takže hoci aj na Hviezdoslavovom námestí boli prítomní novinári z tzv. mienkotvorných médií, o témach, ktoré tam zazneli, nenapíšu a čitatelia musia hľadať informácie o zhromaždení v iných zdrojoch.

Určite niet pochýb, že v prípade zhromaždenia na Hviezdoslavovom námestí išlo na slovenské pomery o významnú akciu, o ktorej treba informovať verejnosť. Lenže pre tzv. mienkotvorné médiá a ich sponzorov je výhodnejšie o celej akcii pomlčať. Zrejme ide o taktiku podobnú tej, ktorá sa objavovala už na jar počas prejazdov amerického vojenského konvoja cez Česko. Aj tam sa objavili veľké protesty, hoci podľa spravodajstva tzv. mienkotvorných médií to vyzeralo, ako keby išlo len o akcie nevýznamných skupiniek, ktoré sa strácali v celonárodnom nadšení z „prejazdu spojencov“.

Na základe mediálneho prístupu k zhromaždeniu z 10. septembra sa dá predpokladať, že i o protestoch proti vojenskej kolóne na Slovensku sa bude informovať len okrajovo a tendenčne. Možno tiež očakávať, že pred verejnosťou sa budú široko prezentovať iné akcie, najmä tie, kde zástancovia vojenskej kolóny vyjadria presunu kolóny podporu. Okrem toho, ak sa aj nejaké správy o protestoch v médiách objavia, pôjde zrejme o marginalizáciu a počty protestujúcich budú zámerne znižovať. Viaceré médiá sa budú usilovať, aby u značnej časti verejnosti vznikol dojem, že väčšina Slovenska presun vojenskej kolóny podporuje.

Zo skúseností z jarných zhromaždení a mier možno tiež predpokladať, že médiá budú voči odporcom kolóny používať aj ďalšie metódy diskreditácie. Okrem „nezáujmu“ budú účastníkom mierových zhromaždení nadávať do extrémistov. Nie je tiež vylúčené, že novinári budú spájať mierové zhromaždenie s inými nesúvisiacimi akciami, z ktorých tendenčne vystrihnú niekoľko záberov či výrokov a nimi sa budú snažiť diskreditovať mierové zhromaždenia proti presunu vojenskej kolóny.

Viem, že o protestoch proti vojenskej kolóne zaznie ešte veľa neprávd a práve preto treba k spravodajstvu našich tzv. mienkotvorných médií pristupovať s veľkou opatrnosťou a vnímať mediálne (ne)informovanie s rezervou. Avšak pre oboznámenie sa s cieľom zhromaždenia za mier a proti vojenskej kolóne z 10. septembra si dovolím pripojiť text môjho vystúpenia na zhromaždení.

                              

 

            Vážené dámy a páni, vážení priatelia obrancovia mieru, vlastenci!

Predovšetkým mi dovoľte, aby som Vás tu všetkých srdečne privítal a poďakoval vám za účasť. Nič neskrývame a preto vítam aj novinárov z mienkotvorných médií, ktorí sem prišli, hoci hodnotu mieru príliš neoceňujú.

Zhromaždili sme sa tu ako ľudia s najrôznejšími politickými predstavami a názormi. Líšime sa v názoroch na mnohé témy, vrátane problematiky utečencov, spája nás však spoločný cieľ. Našim najvyšším cieľom je mier, mier v Európe, na Blízkom Východe i v ostatnom svete. A domnievame sa, že  provokatívny prechod vojenskej kolóny  cez územie Slovenska mieru nepomôže.

          Preto si dovolím verejne vyhlásiť hlavné ciele tohto zhromaždenia.

 

          Požadujeme, aby štátne orgány SR: 

  1. nepodporili provokatívny prejazd kolóny vojenskej techniky NATO cez územie Slovenska, ktorý sa má uskutočniť v septembri 2015,
  2. odmietli uskutočňovanie ďalších podobných provokatívnych demonštrácií vojenskej sily na Slovensku,
  3. v budúcnosti zabránili všetkým takým krokom, ktoré môžu viesť k zvyšovaniu napätia, kríz a konfliktov v našom regióne, v Európe i na celom svete.

 

          Vážené dámy a páni,

myslím, že nám všetkým je jasné, že prejazd provokatívnej kolóny mier neprináša. Je to však určite jasné aj politikom krajín NATO, ktorí odmietajú cestovať dokonca i na vojenské prehliadky pri oslavách víťazstva v Druhej svetovej vojne, lebo to považujú za demonštráciu sily.

Tí istí politici štátov NATO však sami zvyšujú výdavky na zbrojenie a demonštrujú silu. Aj v prípade vojenskej kolóny NATO ide o takúto demonštráciu sily. To nie je len obyčajný presun techniky. Zbrane sa totiž obvykle presúvajú v noci a po železnici.

Demonštrácie sily pritom môžu naozaj veľmi zvyšovať napätie. Všimnime si, aká hystéria sa na Západe šíri, ak Rusi robia nejaké vojenské cvičenia na svojom území. Zamyslime sa, ako asi vnímajú Rusi demonštrácie vojenskej sily NATO vo východnej Európe, keď na Západe vyvolávajú emócie i vojenské cvičenia na území Ruska?

Veľmi nebezpečné je aj zvyšovanie výdavkov na zbrojenie podľa záverov summitu NATO vo Walese. Štáty NATO už dnes vydávajú na zbrojenie omnoho viac peňazí než celý ostatný svet. Načo majú tieto výdavky ďalej rásť? Myslia si azda politici Západu, že keď budú mať viac vojenských kolón, viac bômb a viac drónov, že lepšie zvládnu problémy sveta?

Nie! Agresívne vojny v Iraku, Líbyi či inde ukazujú, že ani drvivá vojenská prevaha skutočné riešenie problémov sveta neprinesie. Skúsme sa zamyslieť, či by nebolo lepšie investovať do mieru miesto do vojny…

 

          Vážené dámy a páni,

médiá nám tvrdia, že cieľom NATO je pomoc pre našich spojencov, najmä v Pobaltí. Lenže položme si otázku, čo máme v krajinách našich „spojencov“ ochraňovať. Máme azda chrániť tamojšiu diskrimináciu, teda to, ako Estónsko a Lotyšsko odňali po roku 1991 tamojším Rusom občianstvo a volebné právo? Alebo máme chrániť tamojšie pochody veteránov Waffen SS?

Sú toto naši spojenci? Alebo je našim „spojencom“ Arsenij Jaceňuk, ktorý dnes navštívil Slovensko? Ten Jaceňuk, ktorý verejne povedal, že ZSSR napadol nacistické Nemecko… Arsenij Jaceňuk je politikom, ktorý nesie veľkú zodpovednosť aj za súčasnú vojnu na Ukrajine.  Keď 21. februára 2014 ako jeden z troch lídrov Majdanu uzavrel za pomoci politikov z EÚ dohodu s prezidentom Janukovyčom o predčasných voľbách, existovala veľká šanca, že konflikt na Majdane skončí. Žiaľ, Arsenij Jaceňuk dohodu nedodržal a podporil protiústavný puč. Keby sa dohoda dodržala, nebola by vojna ani na Kryme, ani v Donbase. 

 

          Vážené dámy a páni,

nechcem hovoriť príliš dlho a preto si dovolím na Hviezdoslavovom námestí na záver iba zacitovať slávne slová nášho veľkého básnika, Pavla Országa Hviezdoslava:

„ó vráť sa skoro mieru milený!
Zavítaj s ratolesťou olivovou
a buď nám zdravím, veselím i chôvou,
v snažení ostňom, kovom v rameni!“

 

Vojna nie je riešenie!  

26.02.2022

Vo štvrtok ráno 24. februára prezident Vladimír Putin rozhodol o vykonaní špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. Bez ohľadu na to, čo tomuto vývoju predchádzalo, ide o protiprávny krok, ktorý treba odsúdiť. Vojna je vždy zlom, nikdy nie je riešením! Akty vojnového násilia a straty na ľudských životoch treba čo najskôr zastaviť! Zhoršovanie vzťahu Ruska [...]

Predvolebné sľuby poslancov a obranná dohoda s USA

07.02.2022

V Národnej Rade SR sa v najbližších dňoch bude hlasovať o návrhu dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA (parlamentná tlač 879). Ide o veľmi zásadné hlasovanie pre budúcnosť Slovenska a práve pri ňom by si poslanci mali prečítať čl. 2 ods. 1 ústavy: „Štátna moc pochádza od občanov, ktorí ju vykonávajú prostredníctvom svojich volených zástupcov [...]

Prezidentka a ľudské práva: Dubaj verzus Peking

04.02.2022

Jedným z hlavných problémov Slovenska v posledných rokoch je extrémny dvojaký meter, ktorý sa objavuje pri najrôznejších témach – od privilégií politikov počas pandémie až po ochranu detí. Tento meter cítiť zvlášť silno pri hodnotení situácie s ľudskými právami v zahraničí. Príkladom takého postupu bolo rozhodnutie Z. Čaputovej necestovať na [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

Branislav Fábry

Štatistiky blogu

Počet článkov: 399
Celková čítanosť: 2245549x
Priemerná čítanosť článkov: 5628x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy