Založ si blog

GLOBSEC 2015: zjazd militantných atlantistov?

 

Ako je dobre známe, v dňoch 19. – 21. júna 2015 sa v Bratislave uskutočnila konferencia s názvom GLOBSEC 2015. O konferencii sa médiách písali oslavné ódy, výroky z konferencie sa prijímali ako zjavené pravdy a o celej konferencii sa médiá pokúšali šíriť dokonca aj mýty. Absurdným príkladom mytológie bolo, ako sa písalo, že konferenciu založili študenti za svoje peniaze z brigád, čím sa malo dokázať, že akcia je prejavom dobrovoľníckej práce.

 

            Transatlantické sektárstvo

 

Realita konferencie však bola oveľa prozaickejšia než uvádzali v slovenských médiách. Účelom celej akcie bolo podporiť transatlantické idey a to nielen na Slovensku. Konferencia síce niesla honosný názov „Globsec“ (podľa Global Security), avšak nešlo ani tak o seriózny dialóg o problémoch svetovej bezpečnosti, ako skôr o posilňovanie ideí transatlantizmu. Svedčí o tom i program: http://www.globsec.org/index.php/globsec2015/programme . Nefalšovaným dôkazom jednostrannej transatlantickej orientácie konferencie bolo i udeľovanie cien „Czech and Slovak Transatlantic Awards“ (České a slovenské transatlantické ceny).

 

Niet pochýb, že jednostranné zameranie bolo na škodu celej konferencie. Na skutočnej konferencii o globálnej bezpečnosti by mali zaznieť i názory významných politikov a predstaviteľov s odlišnými názormi na svet. Na konferencii chýbali najmä významní predstavitelia krajín ako Čína alebo Rusko, bez ktorých sa dnes globálna bezpečnosť uskutočňuje len veľmi ťažko. Predstavitelia týchto krajín však zrejme celú akciu nepokladajú za vhodné fórum na serióznu výmenu názorov a niet sa im ani čo diviť.

 

Vzhľadom na témy diskusií, dôležitá by bola hlavne prítomnosť predstaviteľov Ruska. Keďže sa však GLOBSEC obvykle mení na festival protiruských postojov, je jasné, prečo predstavitelia RF vnímajú konferenciu skepticky. Bolo tu síce niekoľko účastníkov z Ruska, ale tí boli pozvaní hlavne preto, lebo išlo o kritikov Kremľa. „Hviezdou“ konferencie bol protivládny historik A. Zubov, známy svojim porovnávaním Ruska s nacistickým Nemeckom. Tento krát na konferencii porovnával V. Putina s J. Tisom a požadoval, aby Rusko uskutočnilo obdobu nemeckej denacifikácie; uvádzal aj iné absurdity. Ďalšími príkladmi protiputinských hostí boli S. Alexanenko, exponent ruskej politiky z 90-tych rokov či K. v. Eggert, riaditeľ protivládneho ruského Rádia Kommersant FM. Iste, treba dodať, že prítomní boli aj Rusi, ktorí majú s Kremľom lepšie vzťahy, ale na vyváženosť akcie to nestačilo.

 

Keď už však organizátori pozvali odporcov vládnej moci v Rusku, mali pozvať aj nejakých ľudí z Wikileaks, Occupy Wall Street či západných pacifistických združení. Potom by diskusia mohla byť menej sterilná. Veľmi nevyvážené bolo aj zloženie účastníkov zo Slovenska. Okrem najvyšších politikov, predstaviteľov ministerstiev a ekonomických subjektov sa tam zúčastnili samí presvedčení atlantisti, typu B. Jarábik, M. Majer, T. Valášek, R. Káčer, J. Kobzová, M. Nič, J. Naď, a pod. Pozvaní však neboli žiaden F. Škvrnda ani E. Chmelár… Z novinárov sa objavil zase Š. Hríb (.týždeň) a L. Fila (Denník N), čo už samé o niečom svedčí. Úplne opomeniem, že účasť odlišných názorov zo SR by bola dôležitá aj preto, lebo politika NATO nemá na Slovensku zďaleka takú vysokú podporu ako napr. politika Kremľa v Rusku.

 

Keď si človek uvedomí nepomer, že na jednej strane zaznelo množstvo protikremeľských hlasov z Ruska a na druhej strane fakt, že zo Slovenska sa neobjavil žiadny odporca NATO, tak musí mať pochybnosti o serióznosti celej akcie. Žiaľ, atlantická orientácia celého podujatia prinášala aj podceňovanie ďalších aktuálnych tém. V programe konferencie chýbali diskusie napr. o rozporoch záujmov EÚ a NATO a miesto toho sa cielene zdôrazňovala nerozborná jednota Západu. Je tiež zaujímavé, že na podujatí sa nezúčastnili ani predstavitelia Grécka, ktorí by mohli poskytnúť veľmi odlišné pohľady na diskutované témy. Obrazne povedané, liali by vodu do šumivého vína celej konferencie…

 

Netreba opakovať, že medzi kľúčové témy patrila otázka Ukrajiny a vzťah k Rusku. Voči Rusku sa celkovo používal veľmi hrubý slovník, názov jedného panelu napr. znel: „Russian Bear Awake: Scenarios and Strategies“ (Zobúdzanie ruského medveďa: scenáre a stratégie). Je zaujímavé, že panely o úlohe USA nemali názov typu „Americký grizzly na Blízkom Východe“. Naopak, vzletne sa formulovali názvy ako „America standing by Europe for Better or Worse“.

 

Úplným výsmechom bol potom názov panelu o vojnových reportéroch: „War Reporting: Chechnya, Ukraine and other Fronts“. Účastníkom tohto panelu boli síce iba panelisti zo Západu, avšak v názve panelu sa neobjavili také fronty ako Irak, Líbya či Sýria, iba Čečensko a Ukrajina. Že by o západných vojnách na Blízkom Východe neboli potrebné reportáže? Vrcholom ale bol panel s názvom „World War II: Are we Doomed to Repeat the Same Mistake?“ (2. sv. vojna: sme odsúdení opakovať rovnaké chyby?). Tento absurdný panel v zložení L. Fila, A. Zubov, P. Kolář, S. Mičev, B. Jarábik bol cielene určený pre širšiu verejnosť. Samozrejme, jeho cieľom bolo porovnávanie dnešného Ruska a nacistického Nemecka…

 

Pokiaľ išlo o ukrajinské témy, stačilo si pozrieť zloženie diskusných panelov, aby mal človek jasno. Panel s názvom „Ukraine`s Europaean Future“ (Ukrajinská európska budúcnosť) tvorili účastníci M. Dzurinda, J. Kobzová , O. Rybačuk, bývalý „oranžový“ minister pre európsku integráciu Ukrajiny a P. Balás zo skupiny podporovateľov Ukrajiny v Bruseli. Ďalší panel o Ukrajine mal názov Destined by Geography? Central Europe’s Mission in Ukraine (Predurčenie geografiou? Misia strednej Európy na Ukrajine) a zúčastnili sa prezident B. Komorowski, prezident T. Ilves, publicista E. Lucas, traja mimoriadne tvrdí kritici Ruska .  Mohlo sa pri podobných zloženiach vôbec objaviť niečo také ako skutočná výmena názorov?

 

              Agresívna rétorika A. Kisku

 

Svojou tradičnou dávkou agresívnej kritiky Ruska prispel na konferencii aj prezident A. Kiska. Ten začal svoje vystúpenie ostrou kritikou Ruska a najmä tvrdením, že akt agresie na Kryme skončil éru optimizmu, že v 21. storočí sa nebudú meniť európske hranice silou. Nuž, od obhajcu násilnej zmeny hraníc Srbska je to veľmi divné vyhlásenie. A ako obvykle, A.Kiska „zabudol“ aj na množstvo agresií Západu mimo Európy, ktoré viedli k tomu, že princípy medzinárodného práva dnes už nikto neberie vážne.

 

Pri slovách prezidenta o agresii bolo paradoxné aj to, že A. Kiska ani raz nenaznačil, že tí, ktorí rozpútali agresívne vojny na celom Blízkom Východe a zmenili kedysi prosperujúce štát ako Líbya či Irak na nepoznanie, nesú zodpovednosť aj za nárast počtu utečencov. Slovenský prezident by v tejto veci mohol ísť ostatným aj príkladom a ospravedlniť sa Iraku za účasť Slovenska na agresii z roku 2003, aspoň tak ako to spravilo Rusko v prípade agresie z roku 1968. A. Kiska tiež nespomenul udalosti v Jemene, kde strategický partner Západu zo Saudskej Arábii vedie brutálnu agresívnu vojnu proti tamojšiemu obyvateľstvu, ktorá tiež navyšuje počty utečencov.

 

Agresie na Blízkom Východe úzko súvisia i s problematikou utečencov, ktorú A. Kiska v prejave tiež rozvíjal. Aj tu prejavil určitú schyzofréniu, keď povedal: „Dnes je to európsky problém, ale ak nebudeme spolupracovať, tak sa zajtra stane globálnym. Všetci členovia rady bezpečnosti OSN musia preukázať zodpovednosť.“ Myšlienka, že pri problematike utečencov by mali členovia BR OSN spolupracovať, je správna, ale hoci to A. Kiskovi nie je po chuti, stálym členom BR OSN je i opľúvané Rusko.

 

Na jednej strane, teda A. Kiska vo svojom prejave myšlienku parnterstva s Ruskom ostentatívne odmietal, na druhej strane, v tom istom prejave požadoval spoluprácu a zdieľanie zodpovednosti v BR OSN, teda aj s Ruskom. Úprimne povedané, Rusko by vo vzťahu k utečeneckej vlne do EÚ mohlo zaujať pozíciu škodoradostnej neúčasti, keďže na riziká destabilizácie Blízkeho Východu štátmi NATO upozorňovalo už dlho. Ak teda niekto žiada, aby Rusko pomáhalo riešiť problémy EÚ, mal by s ním jednať ako s kľúčovým partnerom. Opomeniem, že problematika utečencov je pritom len jednou z tém, kde by mohla EÚ z partnerstva s Ruskom profitovať.

 

Smutné je aj to, že pokiaľ ide o problematiku utečencov, A. Kiska si vybral z utečeneckej problematiky len to, čo mu vyhovovalo. Pri svojom prejave zabudol na miliónový prúd utečencov, ktorý smeruje z Ukrajiny do Ruska. K tomu treba pripočítať aj vnútorne vysídlené osoby, ktoré utiekli  pred ukrajinskou armádou na územie ľudových republík a ktoré prežívajú najmä vďaka ruskej humanitárnej pomoci. Väčšina obetí občianskej vojny na Ukrajine sa tak ocitla na pleciach Ruska. A keď už teda A. Kiska žiadal od Ruska solidaritu v otázke stredomorských utečencov, mal sa sám solidarizovať s humanitárnou katastrofou, ktorej čelí Rusko na svojej západnej hranici. Vo svetle tejto utečeneckej katastrofy zneli veľmi podivne aj Kiskove slová o tom, že Ukrajina bojuje za svoju „slobodu a suverenitu“.

 

Medzi tradičné excesy A. Kisku patrí i zdôrazňovanie potreby protiruského zbrojenia a to sa objavilo i v tomto prejave. Čo na tom, že štáty NATO sú zodpovedné za skoro dve tretiny svetových výdavkov na zbrojenie? Podľa A. Kisku musia zbrojiť ešte viac. Paradoxne, A. Kiska pred prezidentskými voľbami tvrdil, že jeho politickým vzorom je Mahátma Gándhí, ten Gándhí, ktorý odmietal použiť násilie aj pri svojom odpore proti britským koloniálnym okupantom. Nebudem špekulovať, či si A. Kiska pomýlil Gándhího so Sandokanom alebo len zneužil Gándhího myšlienky na oklamanie časti voličov, ktorá verí v Gándhího ideály. Jednoducho uviedol svojich voličov do omylu!

 

Kiska však svojimi militaristickými vystúpeniami zapadá do predstáv americkej zahraničnej politiky, ktorá potrebuje, aby v krajinách EÚ zastávali úrad prezidenta exponenti amerického militarizmu. Tí potom vždy v mene svojich krajín potvrdia, že politika USA je správna – bez ohľadu na to, čo hovorili pred voľbami alebo čo si myslia občania. Aj preto proamerické médiá na Slovensku neustále podporujú A. Kisku, zamlčiavajú jeho prešľapy a vytvárajú mu obraz bojovníka za právo a spravodlivosť.

 

            Ďalší militanti

 

Okrem A. Kisku vystúpili na konferencii aj ďalší predstavitelia štátov s militantnými názormi. Ako obvykle, najostrejšou rétorikou sa vyznačovali výroky amerického senátora J. McCaina. J.McCain povedal: “Je to hanebná kapitola v americkej a európskej histórii, že sledujeme, ako po prvýkrát za 70 rokov masakrujú európsky národ, zatiaľ čo tu hovoríme.“ A potom porovnal dnešnú situáciu so situáciou v 30-tych rokoch… Nuž, analógie V. Putina a A. Hitlera komentovať nebudem, ale pokiaľ ide o masakrovanie európskeho národa, neviem, či si J. McCain pamätá na protiprávnu agresiu NATO v Juhoslávii v roku 1999. Okrem toho, nevidím rozdiel medzi masakrovaním európskeho a neeurópskeho národa. Národy Blízkeho Východu by určite vedeli o masakroch povedať J. McCainovi svoje skúsenosti…

 

Za absurdnú považujem aj výzvu na dodávky „obranných zbraní“ pre Ukrajinu. J. McCain hovoril aj o dronoch. Zrejme to majú byť také „obranné zbrane“, ako v prípade amerických dronových útokov na dediny v Pakistane či Jemene. Nuž, práve pri takýchto témach sa potvrdili nedostatky konferencie GLOBSEC. Očividne tam chýbali hlasy rozumu, ktoré by J. McCainovi pripomenuli, že kríza na Ukrajine nemá vojenské riešenie. Doterajší vývoj jasne ukázal, že silácke reči a zbrojenie vyriešiť ukrajinskú krízu nedokážu.

 

Ostré slová padali aj z úst britského premiéra D. Camerona, jedného z architektov líbyjskej vojny. Práve z jeho úst znelo prekvapivo tvrdenie, že  Británia po skončení druhej svetovej vojny stála vždy na strane slobody, a inak tomu nie je ani v súčasnosti. Opomeniem celý proces dekolonizácie, ktorému Británia bránila, ale ani vojny v 21. storočí nepreukázali, že by Británia stála vždy na strane slobody. Mučenie Iračanov britskými vojakmi máme ešte v čerstvej pamäti, a od britského premiéra by to chcelo trochu viac sebakritiky.

 

Absurdná rétorika zaznievala aj z úst ďalších účastníkov, napr. bývalého švédskeho premiéra C. Bildta. Ten sa vyjadril, že na Donbase vládnu gangstri. Lenže aj keď bude C. Bildt používať tvrdé slová, nepresvedčí. Veď pri jeho rétorike sa môžeme pýtať, čo iné ako gangstri vládne v Kyjeve? A mohli by sme pokračovať: nepredstavuje azda banková oligarchia, ovládajúca politikov na Západe, len sofistikovanejšiu formu organizovaného zločinu? A  ako je to so všetkým globálnym odpočúvaním, tajnými väznicami, atď.?

 

C. Bildt okrem toho vyjadril presvedčenie, že Rusi si uvedomia potrebu „modernizácie“ Ruska, spomenul i odliv vzdelaných Rusov z krajiny a ďalšie tradičné témy. Nuž, odliv vzdelaných Rusov z Ruska bol zásadnou témou v 90-tych rokoch, za V. Putina sa trend zásadne zmenil, do Ruska sa napr. stále vracia mnoho vzdelaných rusko-jazyčných Židov z Izraela. A pokiaľ sa má pod zámienkou „modernizácie“ opakovať to, čo v Rusku bolo v 90-tych rokoch, tak to si Rusi určite neželajú.

 

 

              Festival jednostrannej propagandy

 

Medzi hlavné témy konferencie GLOBSEC 2015 patrili aj varovania pred ruskou propagandou, ktorá má rozložiť jednotu Západu. Nuž, ak bolo niečo propagandou, tak práve táto konferencia. Toľko jednostrannosti, ostrých slov voči Rusku a nafúknutých pseudoinformácií, ktoré v súvislosti s podujatím odzneli, sa obvykle nevidí ani v zmanipulovaných slovenských médiách.

 

Konferencia mala určite propagandisticky pôsobiť aj na slovenských politikov. Boli tu „lídrami demokratického sveta“ poučení, že nesmú kritizovať jednotnú politiku sankcií voči Rusku. Dozvedeli sa, čo je pravda a čo ruská propaganda a ako to majú tlmočiť svojim voličom. Navyše, blíži sa summit EÚ a keby niekto z politikov zo strednej Európy náhodou sankcie vetoval, mohol by ohroziť spoločný európsky postoj. Európske stanovisko k sankciám musí byť jednotné a musí presne kopírovať americký postoj. Predstava, že by kvôli jednotnému stanovisku mali ustúpiť zo svojich pozícii „jastraby“, nie je mysliteľná.

 

Konferencia mala zapôsobiť aj na slovenskú verejnosť. Mala ukázať „neinformovaným“ občanom, že to čo nám hovoria médiá, je pravda. Občania nesmú podliehať Putinovej propagande, ani „nezodpovedným“ pacifistom. Veď to potvrdili najvýznamnejšie osobnosti Západu! Naopak, občania SR musia byť spokojní s tým, ako sa NATO stará o ich bezpečnosť a musia svorne podporovať „demokratickú“ vládu na Ukrajine v jej boji proti gangstrom v Donbase. S NATO na večné časy a nikdy inak?

Vojna nie je riešenie!  

26.02.2022

Vo štvrtok ráno 24. februára prezident Vladimír Putin rozhodol o vykonaní špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. Bez ohľadu na to, čo tomuto vývoju predchádzalo, ide o protiprávny krok, ktorý treba odsúdiť. Vojna je vždy zlom, nikdy nie je riešením! Akty vojnového násilia a straty na ľudských životoch treba čo najskôr zastaviť! Zhoršovanie vzťahu Ruska [...]

Predvolebné sľuby poslancov a obranná dohoda s USA

07.02.2022

V Národnej Rade SR sa v najbližších dňoch bude hlasovať o návrhu dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA (parlamentná tlač 879). Ide o veľmi zásadné hlasovanie pre budúcnosť Slovenska a práve pri ňom by si poslanci mali prečítať čl. 2 ods. 1 ústavy: „Štátna moc pochádza od občanov, ktorí ju vykonávajú prostredníctvom svojich volených zástupcov [...]

Prezidentka a ľudské práva: Dubaj verzus Peking

04.02.2022

Jedným z hlavných problémov Slovenska v posledných rokoch je extrémny dvojaký meter, ktorý sa objavuje pri najrôznejších témach – od privilégií politikov počas pandémie až po ochranu detí. Tento meter cítiť zvlášť silno pri hodnotení situácie s ľudskými právami v zahraničí. Príkladom takého postupu bolo rozhodnutie Z. Čaputovej necestovať na [...]

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

Branislav Fábry

Štatistiky blogu

Počet článkov: 399
Celková čítanosť: 2238327x
Priemerná čítanosť článkov: 5610x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy