Založ si blog

Zhromaždenie proti intervencii v Sýrii

 

Dňa 9. septembra 2013 o 17:00 hod. na Hviezdoslavovom námestí sa za sochou P. O. Hviezdoslava uskutoční zhromaždenie občanov proti plánovanému vojenskému zásahu USA v Sýrii. Demonštráciu organizujú mieroví aktivisti ako Eduard Chmelár. Medzi spoluorganizátorov zhromaždenia patrím aj ja. V nasledujúcom texte sa preto pokúsim vysvetliť dôvody, pre ktoré nesúhlasím s vojenským zásahom USA a ich spojencov v Sýrii. Hoci je dôvodov určite viac, skúsim ich rozdeliť do štyroch tématických okruhov.

 

1. Obchádzanie medzinárodného práva

Ako prvý dôvod proti intervencii musím uviesť, že sa mi nepáči snaha o jednostranné vojenské intervencie, ktoré vykonávajú vo svete najsilnejšie veľmoci. Domnievam sa, že žiadna veľmoc sa nesmie stavať nad medzinárodné právo. Medzinárodné právo a OSN špeciálne boli vytvorené za tým účelom, aby aspoň trochu obmedzili právo silnejšieho v medzinárodných vzťahoch. Boli vytvorené pravidlá, za ktorých možno viesť vojnu. Ale USA sa nechcú v Sýrii ani brániť, ani plniť mandát Bezpečnostnej rady OSN.

Je pravda, že Bezpečnostná rada OSN nedokáže vyriešiť všetky problémy sveta a nedokáže ochrániť ani všetky nevinné obete konfliktu, ale ako dôvod na obchádzanie medzinárodného práva to nestačí. Asi nikdy sa nepodarí vytvoriť medzinárodný mechanizmus, ktorý by vyriešil všetky existujúce krízy a konflikty. Bezpečnostná rada OSN je založená na určitej vzájomnej kontrole a systéme protiváh medzi veľmocami. Ide o limit proti pokusom o vládu silnejšieho v medzinárodných vzťahoch. Ak teda niekto z faktu, že OSN nedokáže nastoliť mier v Sýrii odvodzuje právo na jednostrannú ozbrojenú intervenciu najsilnejšej veľmoci, tak sa mýli. Skôr si treba položiť otázku, čo dokážu dosiahnuť USA svojou intervenciou.

Kritika neefektívnosti Bezpečnostnej rady OSN a celého medzinárodného práva však kríva aj z iného dôvodu. Bezpečnostná rada OSN neblokuje zďaleka každú akciu USA a platilo to aj v prípade vojenského zásahu USA a ich spojencov v Líbyi. Vtedy totiž mocnosti, ktoré mali pochybnosti o intervencii, nehlasovali proti, ale zdržali sa. Umožnili tým legitimizovať zásah USA a ich spojencov, ale výsledok intervencie v Líbyi nebol taký, aby presvedčil o tom, že išlo o najlepšie riešenie. V Líbyi po skončení intervencie násilie zďaleka neskončilo, centrálna moc však bola podlomená a proti zvôli jednotlivých ozbrojených skupín dnes občanov krajiny nikto nechráni.

Podobne ako v Líbyi, tak aj v Sýrii sú pochybnosti odporcov intervencie oprávnené a existuje veľa dôvodov domnievať sa, že jednostranná akcia USA a jej spojencov v Sýrii situáciu nielenže nevyrieši, ale dokonca ešte zhorší. Avšak nepresvedčivý bol nielen prípad intervencie v Líbyi, ešte horšie následky mal prípad intervencie v Iraku z roku 2003. Oba príklady preto nasvedčujú, že volanie po hľadaní iných riešení sýrskeho konfliktu v Bezpečnostnej rade OSN nie je žiadnou obštrukciou.

 

2. Pochybná zámienka

To, čo sa doteraz uvádzalo ako dôvod a príčina pre prípadnú intervenciu v Sýrii, bolo vraj použitie chemických zbraní režimom prezidenta Assada proti nevinným civilistom. Tento dôvod budí veľké podozrenia. Predovšetkým vzniká otázka, prečo by mali chemické zbrane použiť práve Assad a jeho armáda. Vládny režim v občianskej vojne v Sýrii nedávno získal niekoľko víťazstiev a zdá sa, že porážka povstalcov je veľmi pravdepodobná. Potreboval snáď prezident Assad v tejto situácii zvýšiť riziko zahraničnej intervencie použitím chemických zbraní? Sýrska vláda si určite uvedomuje, že sú to práve povstalci, ktorí vo svojej terajšej situácii potrebujú ozbrojenú pomoc zvonku. Z postoja USA je zase zrejmé, že na nejaký podobný dôvod na intervenciu čakajú. Motív k použitiu chemických zbraní mali teda iní, ale nie prezident Assad.

Ďalším otáznikom v súvislosti s chemickými zbraňami ako dôvodom pre intervenciu, je aj skúsenosť. Po tom, čo sa pred desiatimi rokmi ukázala americká teória o zbraniach hromadného ničenia v Iraku ako mylná, treba na obvinenia vznášané voči Sýrii reagovať opatrne. Práve kvôli falošnému tvrdeniu o chemických zbraniach v Iraku musia USA priniesť mimoriadne presvedčivé dôkazy.

Doterajšie dôkazy však nepotvrdili tézu o tom, že by chemické zbrane použil práve vládnuci sýrsky režim. Naopak, niektorí významní predstavitelia Vyšetrovacej komisie v Sýrii, napr. C. del Ponte, potvrdili, že chemické zbrane v prebiehajúcom konflikte v Sýrii použili povstalci. Tézu o Assadovom útoku chemickými zbraňami spochybňuje i fakt, že niektoré západné mocnosti ani veľmi nechceli čakať na návrat inšpektorov zo Sýrie a už konštatovali, že majú dôkazy. Tie však zatiaľ držia v utajení.

 

3. Následky intervencie

Jednou z hlavných otázok, ktorú treba zodpovedať pri diskusii o intervencii v Sýrii, je otázka, k akým dôsledkom prípadná intervencia povedie. Budú dôsledky jednostrannej intervencie USA horšie, porovnateľné alebo lepšie než doterajšia situácia v občianskej vojne? Pôjde o primeraný zásah?

Následky jednostrannej intervencie USA v Sýrii budú dosť nepredvídateľné a je veľmi pravdepodobné, že nepovedú k skončeniu občianskej vojny v Sýrii. USA pravdepodobne povedú vojnu leteckými útokmi proti cieľom sýrskej vlády. Je otázne, či sa vôbec do pozemných akcií sa zapoja a či budú len podporovať ozbrojené skupiny, bojujúce proti režimu.

Ak USA neuskutočnia priamu pozemnú inváziu, je pravdepodobné, že režim prezidenta Assada bude schopný dlho útokom odolávať a občianska vojna sa iba zintenzívni. Ani pri intervencii v Líbyi, ktorú Rusko či Čína v Bezpečnostnej rade OSN nezablokovali, neboli úspechy útočiacich armád rýchle a režim M. Kaddáfiho sa dlho efektívne bránil. Sýrska armáda je pritom schopná odolávať s aspoň takou úpornosťou ako bola líbyjská.

Ak by aj USA uskutočnili priamu pozemnú operáciu, ani tu by nemuseli byť výsledky nijak presvedčivé. Je možné, že v takom prípade by režim prezidenta Assada padol pomerne rýchlo, ale nastúpil by asi podobný scenár ako v Iraku. Náboženské a etnické konflikty by eskalovali ešte roky po intervencii a krajina by sa de facto rozpadla na samostatné celky, ktoré by medzi sebou viedli konflikty v rôznych podobách.

 

4. Eskalácia konfliktu

Nielen ja, ale určite aj iní si uvedomujú, že režim prezidenta Assada nie je príliš spravodlivý a má množstvo nedostatkov. Uvedomujem si ale aj to, že tí, ktorí proti režimu bojujú, zväčša neponúkajú o nič spravodlivejšiu formu štátu. Sú sponzorovaní práve z krajín, ktoré patria k najhorším porušovateľom ľudských práv vo svete, ako napr. Saudská Arábia. V Saudskej Arábii vládne stredoveká forma absolutistickej monarchie, kde sa kameňuje a odsekávajú ruky za nepatrné priestupky. Za porušenie predpisov o zahaľovaní žien sa bičuje, ženy nesmú ani šoférovať, za homosexualitu hrozí poprava a práva náboženských menšín neexistujú.

Ďalšími sponzormi sú krajiny, ktoré povstanie vlastného obyvateľstva počas tzv. arabskej jari brutálne potlačili len s pomocou zahraničnej intervencie, ako napr. Bahrajn. Preto treba dbať i na to, aby súčasný režim v Sýrii nenahradil režim ešte horší. Žiaľ, kvôli masívnej pomoci krajín Perzského zálivu povstalcom vzniká obava zo „saudizácie“ Sýrie.

V prípade jednostrannej intervencie USA v Sýrii je však možné i to, že nastane ešte horšia eskalácia konfliktu. Čo ak sa proti jednostrannému americkému postupu postavia krajiny, ktoré s útokom nesúhlasia, napr. Rusko? To tiež skomplikuje americkú intervenciu. Nie je jasné, akou formou by Rusko do konfliktu zasiahlo, ale určite by vedelo sťažiť pozíciu útočiacej americkej armády. V prípade takejto vojny by však eskalácia mohla nabrať skutočne nepredstaviteľný rozmer. Nezabúdajme, že aj 1. svetová vojna vznikla z regionálneho konfliktu!

 

Ciele zhromaždenia

Hoci sa konflikt v Sýrii zdá bezvýznamný a vzdialený, aj kvôli možným nepredvídateľným dôsledkom je potrebné vyjadriť svoj názor už teraz. Ak sa začne intervencia v Sýrii bez súhlasu Bezpečnostnej rady OSN, je skutočne možné, že krajiny, ktorým sa obchádzanie medzinárodného práva nebude páčiť, do konfliktu zasiahnu. Ak začne takáto eskalácia konfliktu, napr. medzi USA a Ruskom, nastane problém nielen pre Blízky Východ, ale pre celý svet. Preto treba demonštrovať proti jednostrannej intervencii a obchádzaniu medzinárodného práva už v pondelok 9. septembra 2013 o 17:00 hod. na Hviezdoslavovom námestí!

Vojna nie je riešenie!  

26.02.2022

Vo štvrtok ráno 24. februára prezident Vladimír Putin rozhodol o vykonaní špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. Bez ohľadu na to, čo tomuto vývoju predchádzalo, ide o protiprávny krok, ktorý treba odsúdiť. Vojna je vždy zlom, nikdy nie je riešením! Akty vojnového násilia a straty na ľudských životoch treba čo najskôr zastaviť! Zhoršovanie vzťahu Ruska [...]

Predvolebné sľuby poslancov a obranná dohoda s USA

07.02.2022

V Národnej Rade SR sa v najbližších dňoch bude hlasovať o návrhu dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA (parlamentná tlač 879). Ide o veľmi zásadné hlasovanie pre budúcnosť Slovenska a práve pri ňom by si poslanci mali prečítať čl. 2 ods. 1 ústavy: „Štátna moc pochádza od občanov, ktorí ju vykonávajú prostredníctvom svojich volených zástupcov [...]

Prezidentka a ľudské práva: Dubaj verzus Peking

04.02.2022

Jedným z hlavných problémov Slovenska v posledných rokoch je extrémny dvojaký meter, ktorý sa objavuje pri najrôznejších témach – od privilégií politikov počas pandémie až po ochranu detí. Tento meter cítiť zvlášť silno pri hodnotení situácie s ľudskými právami v zahraničí. Príkladom takého postupu bolo rozhodnutie Z. Čaputovej necestovať na [...]

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia

28.03.2024 17:13

Pred kolapsom v novembri 2022 bola druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Branislav Fábry

Štatistiky blogu

Počet článkov: 399
Celková čítanosť: 2238286x
Priemerná čítanosť článkov: 5610x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy