Založ si blog

Informácie o zhromaždení proti základniam NATO z 12. marca 2015

 

Včera, dňa 12. marca, sa v Bratislave na Hviezdoslavom námestí konalo zhromaždenie s názvom „Nechceme základne NATO na Slovensku“.

 

Udiala sa však ešte jedna zaujímavá vec: v Správach RTVS o tomto podujatí informovali a to samotné už o zhromaždení naznačuje veľa. O podobných udalostiach sa u nás nezvykne informovať, ale tento krát médiá udalosť úplne zamlčať nemohli. Preto použili však inú taktiku ako spochybňovať celé zhromaždenie.

 

Predovšetkým v RTVS uviedli, že na demonštrácii sa zúčastnilo okolo 200 ľudí: http://www.rtvs.sk/televizia/archiv/7600 . To je naozaj hrubé zavádzanie. Mám osobné skúsenosti z rôznych zhromaždení, kde sa určite zúčastnilo aspoň 200 ľudí a o tých akciách v RTVS vôbec neinformovali.

 

Myslím, že keby sa na zhromaždení ukázalo naozaj iba 200 ľudí, tak by celú akciu médiá úplne odignorovali. Nebudem teraz riešiť, či prišlo viac alebo menej ako tisíc ľudí, ich počet sa počas zhromaždenia neustále menil. Je však zaujímavé, že dokonca ani TASR si netrúfla hovoriť o 200 ľuďoch, použila údaj 400 ľudí, hoci aj ten bol podhodnotený.

 

O zhromaždení treba poskytnúť ďalšie informácie. Za organizátorov som hovoril ja a následne na zhromaždení vystúpili pozvaní hostia – J. Čarnogurský, E. Chmelár, F. Škvrnda. Akciu prišli pozdraviť i predstavitelia hnutia Ne základnám z ČR, Charty 2015 a Matice Slovenskej. Tým sa skončila prvá časť programu.

 

Aby sa však zachovala autenticita podujatia, ďalej v rámci diskusie dostali príležitosť vystúpiť na základe vlastnej žiadosti rôzni účastníci zhromaždenia. Podmienkou bolo, že nebudú šíriť nenávisť a používať vulgarizmy.

 

Práve táto časť podujatia bola dôležitá, lebo na Slovensku vo všeobecnosti platí, že do podstatných politických otázok nemá verejnosť právo hovoriť. Organizátori zhromaždenia však mali iný názor na verejnú diskusiu a preto dali priestor i ľuďom, ktorí spontánne prišli na zhromaždenie.

 

O celom zhromaždení sa už objavilo a určite ešte objaví viacero mylných informácií v médiách. Z tohto dôvodu som ešte pred zhromaždením sformuloval sedem základných téz: http://brankof.blog.pravda.sk/2015/03/11/sedem-tez-k-zhromazdeniu-proti-zakladniam-nato/ .

 

Pre úplnosť prikladám aj text svojho úvodného vystúpenia na zhromaždení:

 

            Vážené dámy a páni, vážení priatelia,

 

predovšetkým mi dovoľte, aby som sa Vám v mene organizátorov poďakoval za Vašu účasť na dnešnom zhromaždení. Taktiež mi na úvod dovoľte povedať, že toto zhromaždenie nie je namierené voči nijakému národu ani štátu, najmä nie proti ukrajinskému národu.

 

Dnes sme sa tu zhromaždili ako ľudia s rôznymi spoločenskými a politickými názormi, avšak naším spoločným cieľom je snaha zabrániť zvyšovaniu napätia v Európe.  

 

Objavuje sa tu o hrozba prítomnosti cudzích vojsk na území SR a zriadenia vojenských základní NATO, ktorá zvyšuje napätie vo vzťahoch medzi Ruskom a Západom.

 

Ako je dobre známe, už v roku 1997 sa na Slovensku uskutočnilo referendum, v ktorom jedna z otázok znela, či si želáme základne NATO na Slovensku. Občania vtedy súhlas nevyjadrili a dnes by zrejme znovu súhlas nevyjadrili. Preto je potrebné, aby o tejto téme politici s občanmi hovorili.

 

Keďže však na Slovensku nie je zvykom politikov viesť o zásadných otázkach diskusiu s občanmi, zhromaždili sme sa tu preto, aby sme dali politikom najavo, že si musia vypočuť aj naše názory. 

 

Treba oceniť, že niektorí politici už vyjadrili názor, že vojenské základne NATO na Slovensku nebudú. My sme im prišli povedať, že na splnení týchto sľubov trváme.

 

Rovnako sa musíme brániť aj proti jednostrannému mediálnemu obrazu, ktorý sa o celej problematike objavuje, najmä proti jednostrannému obrazu o kríze na Ukrajine a o úlohe NATO, ktorú zohráva v celom konflikte.

 

Taktiež si musíme spomenúť na hanebnú účasť SR vo viacerých vojnových konfliktoch, v mene akýchsi spojeneckých záväzkov. Zúčastnili sme na agresívnych vojnách v zahraničí s obrovským množstvom zločinov, ktorá dodnes zostávajú hanbou Slovenska.

 

Nechceme, aby prítomnosť cudzích vojsk a prípadné zriadenie základní NATO prispievalo k zvyšovaniu napätia. Povedzme nie základniam! Povedzme áno znižovaniu napätia v Európe a rozvoju priateľských mierových vzťahov s Ruskom!

 

Ako organizátori budeme vývoj udalosti naďalej pozorne sledovať a plánujeme zorganizovať ďalšie zhromaždenie proti základniam NATO na Slovensku, dňa 26. marca 2015.

Vojna nie je riešenie!  

26.02.2022

Vo štvrtok ráno 24. februára prezident Vladimír Putin rozhodol o vykonaní špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. Bez ohľadu na to, čo tomuto vývoju predchádzalo, ide o protiprávny krok, ktorý treba odsúdiť. Vojna je vždy zlom, nikdy nie je riešením! Akty vojnového násilia a straty na ľudských životoch treba čo najskôr zastaviť! Zhoršovanie vzťahu Ruska [...]

Predvolebné sľuby poslancov a obranná dohoda s USA

07.02.2022

V Národnej Rade SR sa v najbližších dňoch bude hlasovať o návrhu dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA (parlamentná tlač 879). Ide o veľmi zásadné hlasovanie pre budúcnosť Slovenska a práve pri ňom by si poslanci mali prečítať čl. 2 ods. 1 ústavy: „Štátna moc pochádza od občanov, ktorí ju vykonávajú prostredníctvom svojich volených zástupcov [...]

Prezidentka a ľudské práva: Dubaj verzus Peking

04.02.2022

Jedným z hlavných problémov Slovenska v posledných rokoch je extrémny dvojaký meter, ktorý sa objavuje pri najrôznejších témach – od privilégií politikov počas pandémie až po ochranu detí. Tento meter cítiť zvlášť silno pri hodnotení situácie s ľudskými právami v zahraničí. Príkladom takého postupu bolo rozhodnutie Z. Čaputovej necestovať na [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

Branislav Fábry

Štatistiky blogu

Počet článkov: 399
Celková čítanosť: 2238625x
Priemerná čítanosť článkov: 5611x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy